Blog
Webflow vs Wordpress
welke is beter?

Webflow vs Wordpress en welke is beter?

In dit blog vergelijken we Webflow vs Wordpress en duiken we de diepte in of deze twee content management systemen. We maken de vergelijking in gebruiksvriendelijkheid en hoe de systemen het best kan gebruiken. Op deze manier kan je zelf beslissen welk platform het best werkt voor jouw nieuwe website.

Ben je van plan om een nieuwe website te laten maken dan is de kans groot dat je eerste keuze Wordpress is omdat dit het meest bekende content management systeem van de wereld is. 34% van alle websites zijn gebouwd in Wordpress.Wanneer je alternatieven content management systemen gaat vergelijken ben je ongetwijfeld Webflow tegengekomen. Voordat we de diepte ingaan hebben we een aantal verschillen opgesomd.

  • Binnen Webflow is er volledige design vrijheid dit betekent dat er een unieke uitstraling ontwikkeld kan worden die past bij de identiteit van jouw bedrijf.
  • Webflow werkt met schone code, Wordpress daarentegen is vaak afhankelijk van thema's en plug-ins van derde.
  • Binnen Webflow kan je direct op de pagina aanpassingen maken waarbij je in Wordpress vaak afhankelijk bent van een externe page-builder
  • Search engine optimisation (SEO) vriendelijk voor Google
  • Groen slotje op de website
  • Onbeperkt back ups
  • Eigen testomgeving

Om een beslissing te maken welk content management systeem het best past bij jouw nieuwe website kan lastig zijn. Wil je een nieuwe website laten maken dan wil je ook niet achteraf van content management systeem wisselen.Zowel Webflow als Wordpress hebben een aantal goede eigenschappen maar er zijn weinig drastische verschillen tussen Webflow en Wordpress.

Webflow Designer

Webflow bied de gebruiker volledige controlere over HTML5, CSS3, en JavaWScript dit maakt het mogelijk om binnen de page builder exact te ontwikkelen wat je nodig hebt. Wanneer je de perfecte website hebt gebouwd kan je deze direct publiceren naar het internet of de code die het programma produceert direct delen met een web developer. De page builder maakt gebruik van een drag and drop interface waarbij je begint met een leeg canvas. Binnen het canvas kan er gesleept worden met blokken zoals: achtergrond videos, sliders en andere elementen. Webflow bied op deze manier de handvatten om een uniek webdesign te creëren en deze om te zetten naar een razendsnelle website.Alle pagina's en elementen zijn responsive te maken zodat ze op alle soorten schermen goed leesbaar zijn. Door een goed responsive design te bouwen hebben de bezoekers van de website altijd de beste user experience ongeacht op welk apparaat zij de website bekijken. Webflow maakt het mogelijk om globale kleuren te gebruiken en op een simpele manier typografie aan het programma toe te voegen. Dus wil je een lettertype of kleur aanpassen dan is dit met een simpele druk op de knop gedaan.

Impression of how the Webflow designer

Content management systeem (CMS)

Webflow heeft een gebruiksvriendelijk content management systeem dat voor iedereen werkt. Het maakt dus niet uit of je een designer, webdeveloper of content manager bent. Binnen het systeem is het makkelijk om zelf pagina's aan te maken en content te beheren. Het systeem is aan meerdere personen te koppelen, op deze manier is het mogelijk om met meerdere mensen aan de website te werken.

Webflow bied ook de mogelijk om op de pagina zelf teksten aan te passen, je hoeft dus niet meer in een dashboard te werken maar ziet direct in de pagina wat je aanpast. Publiceren van je nieuwe teksten is op deze manier in een handomdraai gedaan.

Hosting

Webflow is een betaald content management systeem waarin websites gebouwd worden en tegelijkertijd een hosting provider. Een hosting provider is een leverancier van een stukje ruimte op het internet waar de website is opgeslagen. Websites kunnen op veel verschillende plekken worden opgeslagen en om deze reden zijn er talloze hosting leveranciers. Webflow websites worden opgeslagen op Amazon Cloudservers deze servers kunnen makkelijk tot 100.000 bezoekers per maand aan. Wordt het even druk dan schalen de servers mee. In vergelijking tot Wordpress ben je vrij om te kiezen waar je de website wilt opslaan dit betekent dat je zelf bepaald waar de website is opgeslagen. Bij de meeste hosting providers is het zo dat de ruimte die je koopt gedeeld wordt met andere websites, wordt het druk op een andere website dan merk je direct aan jouw website dat deze een stuk trager is. De servers van Webflow zijn in verschillende categorieën te plaatsen, heb je meer snelheid nodig dan kan er gemakkelijk gekozen worden voor een beter pakket.

Onderhoud & Veiligheid

De reden dat ik ben overgestapt van Wordpress naar Webflow is vanwege het onderhoud en dure servicecontracten die essentieel zijn voor Wordpress websites. Wordt een Wordpress website niet goed onderhouden dan is de website kwetsbaar en zijn risico's groot. In de praktijk betekend dit dat je Wordpress regelmatig moet bijwerken naar de meest recente versie maar ook de plug-ins van derde. Wordpress servers draaien op php-versies deze versies moeten ook eens in de zoveel tijd worden bijgewerkt. Dit betekend dat het hebben van een Wordpress website best intensief kan zijn. Vaak moet je ook kennis hebben van ingewikkelde code. In Webflow wordt dit opgevangen door het programma dit betekend dat het programma de updates uitvoert en veiligheid gewaarborgd is. Omdat het programma dit opvangt zijn dure onderhoudscontracten niet nodig. In aanschaf de aanschaf is Wordpress voordeliger maar op de lange termijn is Webflow een betere investering voor een nieuwe website.

Thema's

Wordpress websites bestaan vaak uit gratis of aangekochte thema's. Custom thema's zijn duur in ontwikkeling en daarom voor de startende ondernemer niet direct relevant. Gratis Wordpress thema's worden uit mijn ervaring vaak na verloop van tijd niet meer ondersteund door de bouwers. Betaalde thema's worden beter ondersteund en regelmatig updates voor uitgerold. Op het moment dat de website uit een aangekocht thema bestaat zorg dan dat je met een child-theme werkt. Webflow werkt ook met gratis en betaalde thema's maar omdat de bron niet aangekocht hoeft te worden zijn deze altijd direct werkbaar en hoeven deze niet maandelijks ge-update te worden.

Plug-ins

Webflow websites bestaan uit schone code dit betekend dat de website snel en veilig is en zonder plug-ins van derde. Wordpress websites bestaan vaak uit plug-ins van derde deze plug-ins dienen regelmatig ge-update te worden. Het nadeel van plug-ins in je website is dat het voor veiligheidslekken zorgt als ze niet worden onderhouden daarbij kan de plug-in uit code bestaan die je website vervuilt. Google houdt van snelle websites op het moment dat je code niet juist is geschreven kan Google hier min punten voor geven. Om deze reden wil je altijd dat de code van je website zo schoon mogelijk is. Webflow maakt geen gebruik van plug-ins of Thema's van derde en daarom is de website veilig, snel en geoptimaliseerd voor Google.

Back ups

Je herkent het vast! Ben je net klaar met de aanpassingen aan je website gaat het fout. Voordat je het weet hang je aan de telefoon met jouw webbouwer om een back up van de website terug te zetten. Binnen Webflow worden automatisch back ups gemaakt van je website en zijn externe tools hiervoor niet meer nodig. Daarbij is er in Webflow een testomgeving waarbij aanpassingen eerst getest kunnen worden alvorens zij doorgestuurd worden naar de live website.

SEO (Zoekmachine optimalisatie)

Waarbij in Wordpress vaak gebruik wordt gemaakt van Yoast SEO om de website te optimaliseren voor Google is dit binnen Webflow volledig geïntegreerd.Wil je gebruik maken van alle functies van Yoast SEO dan dien je te kiezen voor de betaalde variant.

Webflow vs Wordpress:

Wil je op korte termijn een nieuwe website laten maken neem dan zeker Webflow in overweging, wij zijn razend enthousiast over dit platform. Hieronder hebben we kort de belangrijkste eigenschappen van de content management systemen opgesomd.

1. Snelle hostingGeen plug-in updates
2. Makkelijk responsive te maken
3. Goede connectie met GoogleGoede beveiliging
4. Gratis testomgeving
5. Automatische back-ups

Na al deze voordelen genoemd te hebben is het natuurlijk prettig dat je niet vast zit aan dure onderhoudskosten of abonnementen. Wanneer de Webflow website is opgeleverd hoeft daar niet meer naar omgekeken te worden. Wordpress is nog steeds een veel gebruikt en geliefd CMS voor veel bedrijven en professionals, wat ook volledig begrijpelijk is. Mijn ervaring is dat de meeste websites beter en mooier gebouwd kunnen worden in Webflow. De keuze is daarom voor mij snel gemaakt. Benieuwd of een Webflow website iets voor jou is dan komen we graag in contact.

Heb je een briljant idee of wil je samenwerken?

Liever teruggebeld worden?

Bedankt voor je inzending wij zullen z.s.m. contact met je opnemen.
Er gaat iets mis, controleer of je alle velden juist hebt ingevuld.