14 juli 2021

Waar moet je op letten als je een nieuwe website wilt laten maken

Afbeelding van Patrick, de auteur van het blog artikel
Patrick van der Heide

8 Tips bij het laten maken van een nieuwe website

Wanneer je een nieuwe website wilt laten maken komt er een hoop op je af, waarschijnlijk heb je van de meeste termen nog nooit gehoord en hoe vertaald dit vakjargon zich naar normaal Nederlands? In dit artikel leg ik een aantal van deze vaktermen uit en komen de belangrijkste punten aanbod waar je op moet letten bij het maken van een nieuwe website.

Domeinnaam

Wanneer je een nieuwe website wilt laten maken is het belangrijk om goed na te denken over een vriendelijke domeinnaam. Een goede domiennaam is makkelijk te onthouden en simpel te spellen. Om deze reden hebben korte domeinnamen de voorkeur. Ook dien je rekening te houden met de extensie, bijvoorbeeld .nl of .com tegenwoordig kan je ook kiezen voor .pizza of .design. Wanneer je voornamelijk in nederland actief ben is .nl een seo vriendelijke extensie voor jouw gekozen domeinnaam. Dit geeft aan dat je voornamelijk in Nederland actief bent. Een domeinnaam kan je kopen via een hostingprovider zoals bijvoorbeeld MijnDomein.nl

HTTPS beveiligd

Zorg dat je website een groen slotje heeft en voldoet aan de laatste AVG eisen. Dit zorgt voor betrouwbaarheid bij jouw websitebezoekers. Omdat wij werken met Webflow is dit allemaal geregeld en hoeven wij geen dure onderhoudsabonnementen en/of onderhoudscontracten af te sluiten.

Content management systeem (CMS)

Als je ervoor kiest een nieuwe website laten maken wil je op een simpele manier je content kunnen beheren. Content betekent de informatie die je wilt geven op jouw website, zoals bijvoorbeeld teksten en afbeeldingen. Wij werken uitsluitend met Webflow. Webflow is een gebruiksvriendelijk CMS en hostingprovider in één en levert zeer snelle, schone code en dit vind Google ontzettend fijn. Wil je meer weten van Webflow check dan dit artikel.

Responsive design

De meeste websites worden tegenwoordig mobile first ontwikkeld. In de volksmond betekent dat websites eerst gemaakt worden voor mobiele apparaten en zich aanpassen aan alle soorten schermen. Op deze manier past de website zich aan elk willekeurig scherm aan. Wanneer je geen mobielvriendelijke website hebt krijg je strafpunten in Google en beland je lager in de zoekresultaten. Er zijn verschillende tools om te controleren of je website voldoet. Op deze website kan je controleren of je website voldoet aan de meeste eisen en wat je kan doen om dit op te lossen.

Webdesign (kleuren, afbeeldingen en typografie)

Een nieuwe website is niet alleen snel en geoptimaliseerd voor Google maar moet ook vooral passen bij de identiteit van jouw bedrijf. Heeft de website een juist kleurenpallet, typografie, afbeeldingen en tone of voice.

Kleuren

Kleuren zijn ontzettend belangrijk voor jouw website, niet alleen omdat deze een bepaald gevoel overbrengen maar ook omdat het contrast in de website goed moet zijn. Wanneer het contrast in je website goed is kunnen slechtziende mensen je website toch goed bedienen. Je raad het waarschijnlijk al! hier krijg je extra punten voor in Google.

Typografie

Door te kiezen voor een uniek lettertype voor je website moet je er rekening mee houden dat deze niet altijd goed wordt weergegeven in alle browsers. Wij adviseren meestal om gebruik te maken van Google fonts, deze fonts worden in elke browser goed ingeladen. Contrast en fontgrootte zijn net zo belangrijk dit heeft veel invloed op de leesbaarheid van jouw teksten. Als de website SEO vriendelijk is opgebouwd wordt er ook rekening gehouden met koppen, tussenkoppen en platte teksten. Consistentie hierin is bevorderlijk voor de website.

Teksten en afbeeldingen

Wanneer je teksten schrijft voor jouw website dan moet je er rekening mee houden dat je deze teksten schrijft voor jouw doelgroep. Hoe relevanter jouw tekst is hoe beter deze scoort in de zoekmachine's. Probeer regels niet te lang te maken omdat teksten op verschillende schermen gelezen wordt. Als je een nieuwe website begint is het hebben van goede fotografie erg fijn maar gelukkig zijn er ook genoeg websites waar je gratis "stockfoto's" kan downloaden. Dit zijn foto's die je gratis mag gebruiken voor jouw website. Het liefst wil je natuurlijk gebruik maken van eigen fotografie om de sfeer van jouw bedrijf over te brengen aan de websitebezoeker.

Navigatie

Als je op een website komt is het prettig om makkelijk te kunnen navigeren en te vinden wat je zoekt. Niet alleen een duidelijke navigatie helpt hierbij maar ook de footer van de website, dit is de onderkant van een website. Een goede navigatie zorgt er ook voor dat je goed gevonden wordt in de zoekmachine's. Wanneer een websitegebruiker niet binnen een paar seconden kan vinden wat hij zoekt haakt hij snel af. Dit geldt ook voor de laadtijd van je nieuwe website. De meeste gebruikers haken namelijk al af na 3 tot 5 seconden.

Call to action (CTA)

Zorg dat jouw website een duidelijke boodschap heeft! Wanneer je bijvoorbeeld wilt dat potentiële klanten op een makkelijke manier contact met je kunnen opnemen is het belangrijk dat dit opvalt. Kleuren zijn hierin essentieel.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Als je een nieuwe website wilt laten bouwen wil je natuurlijk ook dolgraag bovenaan in Google terecht komen. Om dit te kunnen realiseren moet je rekening houden met een aantal zaken. Snelle hosting is zeer prettig voor de bezoeker maar ook voor Google, hoe sneller jouw nieuwe website is ingeladen hoe beter deze scoort in de zoekmachine's. Dit komt vaak door schone code. Omdat wij werken met Webflow heeft jouw website altijd schone code, geen plug-ins en thema's waardoor je website razendsnel is en blijft. Het maken van linkjes naar jouw website ziet Google ook als iets positiefs dit geeft namelijk aan dat jouw website relevant is voor andere websites en hiermee groeit jouw domein autoriteit en scoor je hoger in de zoekmachine's. Een gedegen zoekwoorden onderzoek kan ook bijdragen. In een zoekwoorden onderzoek kijk je naar woorden die veel gezocht worden in Google en op basis van deze woorden wordt een tekst geschreven. Zorg ervoor dat je niet schrijft voor zoekmachine's of Google. Uiteindelijk zijn het mensen die jouw teksten moeten lezen mijn tip, hou het vooral menselijk. Duidelijke benamingen van foto's, paginatitels en korte paginaomschrijvingen werken hierbij ook. In vaktermen heten dit title tags en meta descriptions.