1 maart 2021

Websites zonder ingewikkelde code

Afbeelding van Patrick, de auteur van het blog artikel
Patrick van der Heide

No code vs Low code

No-code betekend letterlijk geen code. Een website waarbij relatief weinig code is geschreven is over het algemeen sneller ontwikkeld en dus goedkoper voor de portemonnee. Een website waarbij geen ingewikkelde codes zijn geschreven is makkelijker te onderhouden. Omdat er vaak in een zo gehete website builder gewerkt wordt kan er door middel van een drag en drop systeem al snel een maatwerk website ontwikkeld worden. Ook hier zijn verschillende tools voor.

Maak je gebruik van bijvoorbeeld Wordpress dan zijn er tegenwoordig bijna oneindig veel verschillende gratis en betaalde templates. Binnen deze templates wordt vaak een plaatje, tekst en kleuren aangepast omdat de broncode goed verstopt zit. Je moet al verstand hebben van FTP, de opbouw van Wordpress en van verschillende programmeertalen. Wanneer je bijvoorbeeld een Webflow website laat maken dan komen deze ingewikkelde codes niet voor in de website. Dit moet ik goed zeggen! ze zijn er wel maar je hoeft ze niet zelf te schrijven dit doet het programma voor je.

low code

Er zijn tegenwoordig ook veel page builders die zeggen dat ze een no code zijn maar in werkelijkheid low code. Low code zegt dat je basiskennis nodig hebt van bijvoorbeeld HTML en CSS om een goede website te bouwen. Het grote voordeel van low code is dat er meer handmatige controle is over een applicatie of maatwerk website. Kies je voor no code dan loop je vaak tegen de beperkingen aan van het programma. Gelukkig zijn er genoeg tools om zonder code een maatwerk website te bouwen.

No code platformen

Er zijn verschillende platformen waar je een no code website kan laten bouwen. Bijvoorbeeld Wix is een platform waar op een simpele wijze een website gebouwd kan worden zonder al te veel kennis te hebben van ingewikkelde codes. Binnen Wix is de design vrijheid beperkt. Er zijn binnen deze template builders een aantal standaard blokken waaruit gekozen kan worden. Gelukkig zijn er ook platformen als Webflow waarbij zonder kennis van moeilijke codes of programmeertalen een goede website met een custom design gemaakt kan worden.

Wil je een no code website laten maken omdat je weinig kennis hebt van verschillende programmeertalen en een beperkt budget dan is no code een goede optie. Webflow is een programma waarbij zonder kennis van code een goede website gebouwd kan worden. Het kost wel tijd om het progamma te leren. Daarbij zijn er genoeg tools en handvatten om met beperkte kennis van code hele gave websites te maken.
Webbytez is specialist in het maken van no code websites en komt graag met je in contact!